The vineyards

Ad oggi sono in produzione circa 66 ettari di vigneto all'interno della Fattoria. Le varietà impiantate sono diverse, su tutte il Sangiovese che nelle sue diverse varietà è l'espressione del territorio in termine di vini rossi. Infatti in tutti i nostri vini rossi è presente in maniera predominante. Un altro vitigno molto interessante è il Canaiolo, nello specifico di tratta di una varietà trovata in un vecchio vigneto di Poggio Cenni risalente agli anni '60 con un grappolo estreamente spargulo e piccolo. Bassissima produttività e difficile da gestire, questa è stata la sfida che ci siamo posti quando nel 2007 abbiamo impiantato piante riprodotte da quel vigneto in una zona estremamente sassosa di Pian di Rocca.

Altri vitigni impiantati il Cabernet, Franc e Sauvignon, il Merlot, il Colorino e, da non trascurare, un piccolo vigneto sperimentale dove da anni verifichiamo i comportamenti di piante diverse per verificarne la risposta al territorio.

The Cellar

Fattoria Casabianca has two different buildings, one for the fermentation and one for the ageing.

In the first one, the grapes are transformed in must and fermented. It has been built in the ’60 and rebuilt in 1996. It is very modern with the most advanced technologies in order to manage in the best way the delicate process of grape transformation. The fermentation takes place in steel tanks equipped with temperature control, automatic operations and a system for the exit of the skins. Inside the building, there is also a modern bottling line able to work at 2500 bottles per hour and tanks with nitrogen in order to maintain the wine during the bottling.

In addition there is a coibented warehouse at controlled temperature able to stock the wine in the best way all over the year.

In the old cellar located in the Belsedere Vineyard, there are 250 barrique (225 litres) of French oak and a space used since centuries for the wine production

The winery is equipped with the most modern machines for the process of fermentation.

The tanks of stainless steel have an automatic control of the temperature and pumpover so that also during the night continues an autonomous fermentation.In the "Barricheria", the little old wine-cellar in a farmhouse, where the wine has been made and stored over centuries, is place for about 250 oak-barrels.

Subcategories